Toplumda çoğu kişide görülen ve yaşam kalitesini düşüren göz içinde uçuşan cisimler, bazı kişilerde görmeyi azaltacak şekilde ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Gözdedeki uçuşmalar, tek gözde ortaya çıksa da bazı durumlarda her iki gözü de etkileyebilir. Her iki durumda da ışık çakması, altta yatan retina dekolmanı hastalığının habercisi olabilir.
Vitreolizis nedir?
Gözün içini dolduran jöle kıvamlı bir sıvı vardır. Bu sıvı gözle görülemeyen çok sayıda iplikçiklerden oluşmaktadır. Normalde göz duvarına yapışmış olan bu iplikçikler gevşeyip ayrıldığında gözle görünür hale gelebilirler. Nadiren, bu uçuşmalar damla ya da büyük koyu gölgelenme şeklinde olabilir. Bu durum bir kanama göstergesi olabileceğinden geçiştirilmemesi gerekir.
Kimlerde daha sık görülür?
Gözde meydana gelen gölgelenmeler genelde orta yaştan sonra görülse de genç yaşlarda da görülebilir. Özellikle miyoplarda, katarakt ameliyatı olmuş kişilerde, göz içi iltihaplanması olanlarda bu şikayetlere daha erken yaşta ve daha sık rastlanır.
Tedavisi nasıl yapılıyor?
Göz içindeki uçuşan cisimler, sıklıkla beyaz bir yüzeye ya da gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken görülür. Eskiden “Buna alışacaksın”, “Zamanla görme alanı dışına çıkacak” “Kendiliğinden kaybolacak” ve “Kafana takma” diye geri gönderilen hastalar için artık lazer tedavisi yapılıyor.
Vitreolizis lazer tedavisiyle gözün arkasında bulunan bu uçuşmalara neden olan cisimlerin yok edilmesi veya azaltılması mümkündür.
Vitreolizis tedavisi ayakta yapılan bir operasyondur ve birkaç dakika sürer. Operasyon öncesinde hafif bir anestezi etkisi sağlayan bir göz damlası uygulanır ve sonrasında hastanın gece hastanede kalmasına gerek kalmaz. Tedavide erken teşhis ve zamanında müdahale çok önemlidir.
*Gözün önünde uçuşan cisimler görmeye başladıysanız ve bunlarla beraber ışık çakmaları görüyorsanız mutlaka göz doktoruna muayene olmamız gerekir.