MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN GÖZ HASTALIKLARI İLE İLİŞKİSİ

Magnezyum, birçok biyolojik sürecin önemli düzenleyici katyonudur. Kornea, lens ve retina gibi göz dokularının yapısal ve fonksiyonel bütünlüğü için gereklidir. Magnezyumun retina fonksiyonlarında oynadığı kritik rol tespit edilmiştir.

Magnezyum vücuttaki 350’den fazla enzim için yardımcı faktör olarak önemli bir rol oynar ve birçok iyon kanalını düzenler. Hücreler arası ortamı düzenlemekte vazgeçilmez olan zar ile birleşmiş ATP az fonksiyonları da magnezyuma ihtiyaç duyar. ATP az fonksiyonlarını bozan magnezyum eksikliği hücre içi kalsiyum ve sodyum artmasına sebep olur ve hücre içi potasyum konsantrasyonunu azaltır.

Lensin özellikle de dış katmanında bulunan magnezyum içeriği aköz ve vitreus sıvısından fazladır. Bu bölgedeki iyon dengesizlikleri katarakta neden olur.  Ayrıca magnezyum eksikliği damarların kasılması ve gevşemesindeki dengeyi kasılma yönünde bozarak açık açılı glokomun (göz tansiyonu) gelişiminde rol oynar. Daha da ötesi magnezyum eksikliği oksidatif stresin artmasına neden olarak katarakt, glokom ve diyabetik retinopati, sarı nokta hastalığının gelişimine sebep olur.