Notouch lazer tedavisi; miyopi, hipermetropi, astigmat ve yakın görme problemi nedeniyle gözlük kullanan ve kullanırken zorluk çeken veya kontakt lensin yan etkilerinden çekinen hastaların tedavi arayışında güvenilir bir seçenektir. Bu tedaviye karar veren hastaya öncelikle göz doktoru tarafından detaylı göz muayenesi yapılır. Bu muayenede öncelikle gözlüksüz görme seviyesi ve en iyi görme seviyesini sağlayan gözlük numarası tespit edilir. Gözün biyomikroskobik muayenesi yapılır, kuru göz olup olmadığı saptanır, göz tansiyonu ölçülür ve retina tabakası incelenir. Sonrasında kornea kalınlığı ve haritasını belirleyebilmek için kornea topografi ve pakimetri vb. testleri (Refraktif testler) yapılır. Bu testler göz kliniklerinde bulunur ve poliklinik ortamında yapılır.Hastanın sadece gözünü açıp sabit şekilde cihaza bakmaları film çekimi için yeterlidir. Bu sayede korneanın bu işlem için uygun olup olmadığı net olarak tespit edilir.
Göz yapısı uygun olan hastaya ameliyat planlaması yapılır. Kornea kalınlığı daha ince olan veya korneası çok dik olan diğer excimer yöntemlerine uygun olmayan hastaların birçoğu Notouch tedavisine uygun olabilmektedir. Ayrıca katarakt ameliyatı olan göz içi lensi koyulan ama göz numarası sıfırlanmamış hastalarda da bu tedavi uygulanabilir.
Ameliyat lokal anestezi ile sadece damla uygulanarak yapılır. Göz çevresi temizlik işlemleri sonrası lazer işlemi uygulanır. Bu aşamada göze temas olmaz, göz vakumlanmaz, korneadan parça kaldırılmaz, kornea üst tabaksını soymak için ek bir madde kullanılmaz. Tüm tedavi dokunmadan lazer uygulama ile yapılır yaklaşık 50 sn kadar sürer. Bu işlem esnasında sadece ışığa bakmak yeterlidir. Cihazın göz takip sistemi olduğu için ani hareketlerde devre dışı kalacaktır bu nedenle oldukça güvenilirdir. Sonrasında kornea üzerine gerekli damlalar uygulanır ve iyileşmesini hızlandırmak için sıfır numara koruyucu kontakt lens takılır. Önce bir göz sonra diğer göz olmak üzere aynı işlemler uygulanır. Gözde vakumlanma işlemi yapılmadığı için retina korunur özellikle retina hastalığı olanlarda tercih edilmelidir.
Tedavi sonrasında gözler kapatılmaz, hastaya koruyucu gözlük verilir. Gözlük özellikle ilk 3 gün takılmalıdır. ilk iki günde korneada iyileşme gerçekleştiği için ağrı, batma ve sulanma olabilir. Sonraki günlerde göz rahatlar ve 4. gün kontakt lens çıkarılır. Kontakt lens çıkarıldıktan sonra görme kalitesi daha da artar. Bu süre zarfında tedavi için uygulanacak damlalar vardır. Damlalar kullanım şemasına göre düzenli kullanılmalıdır.
İyileşme sürecinde ve sonrasında koruma amaçlı ilk 3 ay güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Tedavi sonrası kornea normal yapısını korur, darbelere karşı normal bir göz gibi sağlam yapıdadır. Bu nedenle sporcularda rahatlıkla uygulanabilir. Tedavi sonrası 1. haftada deniz ve havuza girilebilir.
Eğer gözlük kullanamıyorsanız veya kontakt lens kullanmaktan çekiniyorsanız, göz kalınlığınız ince veya retina tabakasında riskli diye klasik yöntemlerle ameliyat olamamışsanız mutlaka Notouch lazer tedavisi için göz doktorunuza başvurun.